Elérhetőségek

Tűzoltóság Kőszeg

Cím: 9730 Kőszeg,
Liszt Ferenc utca 30.
Telefon:
+36-94/563-137
Fax: +36-94/563-138
E-mail:
ote@t-online.hu
További...

További elérhetőségek


 

 Bemutatkozás


Tisztelt Érdeklődő!

Kőszegen - Magyarország egyetlen városaként - a harangok tizenegy órakor is megszólalnak. Mint köztudott az 1532. évi török ostrom emlékét idézik fel a harangok. Az már a Kőszegi polgárság nagy része előtt is ismeretlen, hogy a tizenegy órás harangszó 1778-óta nem csak a török ostrom emlékének, hanem Szent Flóriánnak - a tüzes mesterségek védőszentjének, - valamint egy, a várost majdnem teljesen elpusztító hatalmas tűzvész emlékének a tiszteletére is szól, az akkori városi magisztrátus megfontolt határozata alapján.

1867 évi kiegyezést követően gr. Széchenyi Ödön által elindított országos mozgalom hatására a Kőszegi szenátorok 1868 augusztus 23.-án megalapították a Kőszegi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet. Az akkor alapított egyesület alapszabályában kitűzött cél az eltelt évek alatt sem vesztett semmit fő értelméből, azaz : "szervezett segélyezés kitört tűzvész alkalmával."

Az egyesület alapításától fogva folyamatosan és töretlenül önkéntes szervezetként működik. Tevékenysége során nem csak a város mindenkori tűzvédelmét látta el, de tevékenyen kivette a részét a Magyar Országos Tűzoltó szövetség, a dunántúli tűzoltó egyletek kerületi szövetsége keretében, sőt a város környéki települések önálló önkéntes egyleteinek születésénél, és szeretettel és gondossággal bábáskodott megalakításuknál. Egyesületünk alapította meg, például még 1871-ben - a sajnos azóta már az ország területéből elcsatolt - Pinkafői Önkéntes Tűzoltó Egyesületet is, akikkel a kapcsolat, alapításuk óta töretlenül fennáll.

A korai időktől kezdődően napjainkig az egyesület létszáma 25 és 90 fő között változott. A létszám mindig szoros kapcsolatban állt a tűzoltók helyi elismerésével. Voltak olyan időszakok a város életében, amikor az önkéntes tűzoltóság csak megtűrt és szükséges rossz volt. Szerencsére az egyesület mindenkori tagjai és vezetése ezeket az időszakokat nagyon sok lemondás, és türelem vállalásával átvészelték, és most büszkén viselheti Egyesületünk az ország "legrégibb" Önkéntes Tűzoltó Egyesülete megtisztelő címét.

Természetesen az egyesület napjainkra korszerű - a jelenkor követelményeinek, és szükségleteinek is megfelelő - eszközállománnyal, és egyéni védőeszközökkel, technikával rendelkezik, melyekkel a ma is az önkéntes lemondást, tanulást, és leginkább munkát vállaló tagjaink biztonságosan és eredményesen vehetik fel a harcot a mindig fenyegető "vörös kakas" ellen.

Tűzoltóságunk, mind létszámában mind felszereltségében egyenlő szinten áll a "hivatásos" állami szervezetben tevékenykedő tűzoltóságokkal. Tagjaink rendelkeznek a legmodernebb egyéni védőeszközökkel, technikai beavatkozó eszközökkel, gépekkel, műszerekkel.

A Kőszegi Tűzoltóság Kőszeg városa és 14 környező település mentő tűzvédelmét, katasztrófavédelmi feladatait önkéntes tagság végzi, míg az 5 fő főállású személy a folyamatos ügyeleti szolgálatot és a technikai berendezések műszaki szinten tartását végzi el.

Tűzoltóink a bevetéseken önként vállalva végezik az életveszélyes feladatukat, soha nem tudják hova vonulnak ki, és milyen veszélynek teszik ki magukat. A laktanyát az otthon tartózkodó önkénteseknek úgy kell elérniük, hogy a jelzés vételétől a fecskendő nappal éjjel 8 percen belül kivonuljon.

Tűzoltóságunk történetét Dr. Bakay Kornél feldolgozta, itt elérhető.

 

Stipkovits István elnök
Vissza az előző oldalra!
Tűzoltóság Kőszeg - Magyar